Ensemble21 werd opgericht bij het aanbreken van de 21e eeuw en werd geboren uit de dringende behoefte aan een alternatief perspectief op de muziek van vandaag.
Overtuigd door de noodzaak om de hedendaagse muziek te begrijpen als een levende kunstvorm die dicht bij het publiek staat, laat Ensemble21 zich bij de keuze van zijn repertoire leiden door relaties met andere kunstvormen en door poëtische impulsen.
Het waren de werken van Luciano Berio die Ensemble21 voor het eerst in 1999 samenbracht voor een concert in het Museum voor Spontane Kunst. Dit concert werd hartelijk toegejuicht door de muziekcritici. Sindsdien heeft Ensemble21 zich niet enkel onderscheiden door de grondigheid en het enthousiasme van zijn optredens die ogenschijnlijk tegenstrijdige eigenschappen combineren: aandacht voor detail en spontaniteit. Met constant vernieuwende invalshoeken heeft Ensemble21 de afgelopen seizoenen programma’s aan het publiek voorgesteld die subtiel werken uit verschillende periodes laten versmelten.
Ensemble21 werkt actief samen met een nieuwe generatie componisten en ondersteunt de creatie van nieuwe Belgische werken. Altijd op zoek naar nieuwe ervaringen, brengt Ensemble21 muziek, beeldende kunst, video en elektronische muziek samen.
EEN AANTAL BELANGIJKE GEBEURTENISSEN
- 2016 : Creatie van G. Gobert en S. Orlando, Ars Musica «Het land van de rijzende sound”
- 2016 : Professor Bad Trip van F. Romitelli, Espace Senghor in samenwerking met “le Centre H. Pousseur”
- 2015 : Live begeleiding van de film Un chien andalou van L. Buñuel en S. Dali, met muziek van M. Matalon. Espace Senghor in samenwerking met “le Centre H. Pousseur”
- 2014 : Creatie van Woman bathing in a stream (Haptomaï II & III) van C. Guiraud, Ars Musica « Mini-Maxi »
- 2014 : Creatie Cordes électroniques, New Aud 2014, Maison du peuple. In samenwerking met l’Ensemble ON en Sturm & Klang
- 2014 : Concert « Musique du silence », PBA de Charleroi
- 2013 : Creatie van Belgische componisten in l’ENSAV de La Cambre, Ars Musica 2013
- 2013 : Creaties van G. d’Hoop en C. Guiraud rond The Unanswered Question van C. Ives, Hallen van Schaarbeek, New Aud
- 2012 : Festival Loop #5, creatie van belgische componisten P. Kolp, C. Ledoux, B. de Jaer, S. Orlando, V. Kissine
- 2011 : Festival Loop #4, creaties van jonge Belgische componisten S. Prins, D. Janssens, F. Coomans, G. Doneux, V. Mataigne
- 2011 : Festival de Wallonie, slotconcert, “Verhalen en Slaapliedjes “. In samenwerking met le Théâtre Jean Vilar, LLN
- 2006 : Opéra Studio, Gent, Carmen, arrangement van M. Constant, regie van W. Koeken.
- 2003 : Creatie van G. Gobert, P. Defresnes, V. Mataigne rond het werk Nom dépossédé, verzamelde gedichten van Y. Colley
- 2002 : Tournee met “Jeunesses musicales” met L’Histoire du soldat van Stravinsky
- 2001 : Concerten Berio in Genève en Lausanne
- 1999 : Oprichting Ensemble21, concert Berio in het Museum voor Spontane Kunst
ARTISTIEKE DIRECTIE – MARC COLLET
Dirigent Marc Collet werd geboren in Brussel en studeerde aan het Conservatoire royal de Bruxelles, aan het Koninklijk Conservatorium Brussels en aan de Rijkshogeschool van Maastricht.
Gepassioneerd door ensemblemuziek en het samenwerken met jongeren, is hij van 1990 tot 2010 muzikaal leider van het Orchestre symphonique des jeunes de Bruxelles. Daarnaast dirigeert hij tal van andere orkesten en ensembles.
Als muziekdirecteur van Ensemble21, gericht op hedendaagse muziek, heeft hij de creatie van talrijke werken van jonge componisten uit zowel de Federatie Wallonië-Brussel als de Vlaamse Gemeenschap aangemoedigd. Door dagelijks Oude Muziek (kegel en basso continuo) te beoefenen, wil Marc Collet bruggen bouwen tussen werken van verschillende tijdperken en de actualiteit van de ‘oude’ muziek en de ‘oude’ praktijk blootleggen in de muzikale creatie van vandaag.
Marc Collet studeerde kunstgeschiedenis en archeologie aan de Université libre de Bruxelles en is gespecialiseerd in hedendaagse kunst. Hij heeft een bijzondere interesse voor de relatie tussen muziek, beeldende kunst en hedendaagse mixed media, wat ook de kern is van zijn onderwijsactiviteit aan La Cambre. Hij wordt ook regelmatig uitgenodigd om artikelen te schrijven over de relatie tussen beeldende kunst en muziek.
Marc Collet doceert geschiedenis en actualiteit van kunst/muziek aan La Cambre, orkestratie aan het Koninklijk Conservatorium van Bergen (Arts2) en aan het Koninklijk Conservatorium van Luik en geschiedenis van muziek en muziekanalyse aan de Academie van Rixensart .