PROFESSOR BAD TRIP

Een origineel programma dat het emblematische werk van de visionaire componist, Fausto Romitelli (1963-2004) en het nieuwe werk van de jonge componist Christophe Guiraud (1974) in perspectief plaatst, in opdracht van Ensemble21 en het Festival Ars Musica 2013.

Professor Bad Trip (1998-2000) van Romitelli is geïnspireerd op het werk dat Henri Michaux maakte onder invloed van mescaline, de schilderijen van Francis Bacon en het stripverhaal van Gianluca Lerici. Deze ‘hedendaagse barokmuziek’ is sterk beïnvloed door de psychedelische bands uit de jaren ’70 en ’80, door de gitaar van Jimmy Hendrix en door technomuziek.

In lijn met Romitelli’s werk is het uitgangspunt voor A Woman Bathing in a Stream (2013-2014) ook een schilderij – het beroemde Vrouw badend in een rivier van Rembrandt. Opgebouwd als een drieluik, vertaalt het stuk de beweging van de blik op de intieme materie van het schilderij. Het stuk tracht de bewegingen van de schilder en het strijken van het penseel tastbaar te maken (‘haptomai’ verwijst naar de tastzin, de tactiele gewaarwordingen) dankzij het scheppen van een klankruimte “waarin ook de vorm opwelt uit de de dynamiek van de klankkleur”.

Het programma omvat de vertoning van een originele videomontage gemaakt door de componist Christophe Guiraud, waarin de schilderijen die Romitelli inspireerden te zien zijn.

In samenwerking met l’Espace Senghor en Le Centre Henri Pousseur.

Christophe Guiraud, A Woman bathing in a stream, Haptomai I-III
Fausto Romitelli, Professor Bad Trip, Lesson I, II, III